miercuri, 26 martie 2008

VIOLONCELISTUL


FLORIN MIHAI MITREA

„Tonul cald, pasional şi strălucitor“, „virtuozitatea în slujba actului artistic“ sunt, în opinia criticului Doru Popovici, o parte din calităţile ínterpretative ale tânărului violoncelist Florin Mitrea, în prezent şef de partidă şi solist instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio.
Născut la Piatra-Neamţ, în România, el a urmat studiile Conservatorului din Bucureşti sub îndrumarea maestrului Aurel Niculescu, pe care le-a absolvit în anul 2000.
Începând cu octombrie 2001 şi până în iulie 2004, Florin Mitrea a studiat la Universitatea de Arte de la Berlin la clasa maestrului Cătălin Ilea, încheindu-şi master-ul cu cea mai înaltă distincţie.
Recitalurile şi apariţiile publice atât în România, cât şi în Germania, Italia şi Japonia i-au adus succese răsunătoare şi premii naţionale şi internaţionale, atât solo, cât şi în formaţii camerale.
Florin Mitrea este o prezenţă constantă în transmisiunile radio ale posturilor de profil, începând cu anul 2000 şi până în prezent, numeroasele sale recitaluri solo şi de muzică de cameră fiind transmise în direct, înregistrate şi fonotecate. Datorită talentului său a fost selectat ca personalitate artistică reprezentativă, promovând prin concertele sale tradiţia muzicală românească la Expo 2005 Japonia.
Tânărul violoncelist este fondatorul grupului cameral "Celloarte Octet", cu care a prezentat în primă audiţie în România repertoriu original extins pentru formaţie de opt violoncei, într-un recital extraordinar susţinut pe scena sălii de concerte a Radiodifuziunii Române.
În anul 2006, tânărul muzician a participat la seria de concerte ale « World Philharmonic Orchestra » la Paris, unul din cele mai mari evenimente culturale mondiale ale anului, desfăşurat sub patronajul UNICEF, el activând atât ca organizator, cât şi ca unic reprezentant al României în cadrul prestigioasei orchestrei.
Interesul său pentru forme alternative de manifestare muzicală a dus la fondarea cvartetului "Basillica", formaţie cu repertoriu original – rock simfonic – precum şi la colaborări una din personalităţile marcante ale jazz-ului, Ianczi Köröszi.
site-ul: www.mitreafmradio.blogspot.com

Niciun comentariu: